Semienka, semiačka ... a iné

13. května 2008 v 16:21 | baška

Slnečnicové semienka

Môžu poslúžiť ako zdravá maškrta, bohatá na vitamín E a kyselinu linolovú, nevyhnutnú pre zachovanie bunkových membrán. Slnečnica pochádza z Mexika, americkí Indiáni ju pestovali už pred tritisíc rokmi. Do Európy ju doviezli španielski moreplavci. Lány slnečníc lahodia oku aj na Slovensku, preto o slnečnicové semiačka nie je núdza. Treba ich však skladovať v dobre uzavretých nádobách na suchom, tmavom a chladnom mieste. Dvomi polievkovými lyžicami slnečnicových semien denne zdvojnásobíme bežný prijem vitamínu E. Vitamín E je komplex antioxidačných zlúčenín, ktorý prispieva k prevencii srdcových chorôb, aterosklerózy, mrtvice a aj istých typov rakoviny. Prospieva všetkým, ktorí si nezdravou životosprávou a nadmerným cvičením zvyšujú tvorbu voľných radikálov v tele. Kyselina listová v slnečnicových semienkach zasa pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. A obsah vlákniny podporuje dobrú činnosť čriev. Semienka je vhodné krátko opražiť na miernom ohni - získajú výraznejšiu chuť. Môžete ich pridávať do koláčov, šalátov, obilnín, musli aj do polievok. Vyhnite sa soleným slnečnicovým semienkam, ktoré vám pre nadmerný obsah soli prinesú viac škody ako úžitku. Zo slnečnicových semien možno uvariť aj čaj podporujúci vylučovanie hlienu a účinný proti kašlu. Semienka sú vraj dobré na podporu rastu nechtov a ich kvalitu.
(zdroj: Wellness magazine)

 


5 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.